Jdi na obsah Jdi na menu
 


Champagne geny

Co je "champagne"?
Champagne je další typ "zesvětlujícího" genu a termín " champagne" se často používá jako jakýsi obecný pojem pro koně téhle barvy, bez ohledu na odstín. Ačkoliv se mohou na první pohled zdát podobné barvě palomino, buckskin nebo grulla, typ genu, který tvoří tyhle barvy je úplně odlišný od genu cream nebo dun.
 
Champagne gen je dominantní a projeví se na každé základní barvě. jako u každého dominantního genu, jeden z rodičů musím být v barvě champagne, aby se mohlo narodit takto barevné hříbě. Například po palomino rodičích se nemůže narodit hříbě barvy champagne (i když barva gold champagne je palominu tolik podobná).
 
Tento gen je znám teprve po dobu nějakých 10 let a zprvu nebyl dobře pochopen. Pořádně prozkoumaný je až nyní. Je také důležité říci, že jen málo institucí přijalo barvu "champagne" jako samostatnou. Převážná většina koní v této barvě je stále registrováno jako palomina, plaváci, dun koně a jiní.
 
Co dělá gen champagne jiný od ostatních "zesvětlujících" genů?
Každý ze "zesvětlujících" genů má něco jedinečného! Gen cream zesvětluje jen červené barvivo (palomino + plavák), černé ne . Dun gen ovlivňuje všechny barvy, ale jen tělo (nohy, hříva, hlava zůstávají v původní barvě) a přidává primitivní znaky. Gen champagne má jednu specialitu. Zesvětluje nejen srst, ale i kůži a žíně. Také mají koně často světlejší oči (nejčastěji světlounce hnědé nebo zelené).
 
Jak to champagne vypadá?
Tento gen má jednu neobvyklou věc. Hříbata se obvykle rodí ve stejné barvě jako hnědáci, vraníci, ryzáci, ALE se světlounce růžovou kůží a modrýma očima. Poté, co vylínají ze své hříběcí srsti (2 - 4 měsíce) se změní a zesvětlají do champagne barvy. To je přesně naopak než u většiny ostatních hříbat, která se rodí světlejší a věkem malinko tmavnou.
 
Postupně během prvního roku života se začnou oči ztmavovat na světle hnědou a na kůži se vytvoří tmavší "pihy". Růžová pihovatá kůže je typickým znakem barvy champagne. Někdy je pihovatost tak hustá (hlavně v oblastech vystavených slunci, jako např. huba), že to může vypadat, jako by měl kůň tmavou kůži, hlavně na dálku nebo z fotek. Ale stačí se podívat tam "kde slunce nesvítí" napři mezi zadní nohy a dobře uvidíte tu správnou růžovou kůži a pihy.
 
Amber champagne je "hnědák s 1 nebo 2 champagne geny". Vypadá podobně jako buckskin, zlatavé tělo a tmavé "body" (nohy, žíně). Žíně ovšem nejsou černé, ale hnědavé a nohy nebývají úplně celé tmavé.
Gold champagne je "ryzák s 1 nebo 2 champagne geny". Vypadá podobně jako palomino, se zlatým tělem a bílými žíněmi (někdy mohou být žíně také zlatavé). Rozdíl je hlavně v barvě kůže, která je viditelně růžová.
Classic champagne je "vraník s 1 nebo 2 champagne geny". Tuto barvu je těžké popsat slovy, je to hnědavo šedá, občas spíše nafialovělá barva. Někdy je podobná barvě grulla. Ovšem je tady rozdíl mezi tmavými partiemi (hlava, nohy, žíně). tyto partie jsou více nahnědlé než u grully. Růžová kůže dodává barvě jiný vzhled. Podobnou barvu má u psů plemeno Výmařský ohař.
 

Zdroj: wwranch.blog.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hezké

Narja,27. 6. 2013 20:27

Ahoj, máš moc hezký blog nevadilo by ti kdybych něco zkopírovala?