Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co na sebe?

Představa, že bez značkových kalhot a prvotřídních bot se nic nestane excelentnímu jezdci, je mylná. Když někdo umí jezdit, může si obléknout třeba seprané manšestráky. Tomu, kdo neumí, celokožené kalhoty se srdíčky rozhodně nepomůžou. Ale účelný oděv jízdu na koni usnadňuje a zvyšuje její bezpečnost.

 

 

1. JEZDECKÉ KALHOTY

Od běžných se liší tím, že nemají na zadku ani na vnitřku nohavic švy. Alespoň na vnitřní straně kolen bývají vypodloženy látkou nebo kůží, aby se zabránilo odřeninám. Začátečníkovi stačí i zateplené džíny, které nejsou tak drahé a lze je nosit i

jako běžné kalhoty.

 

 

2. JEZDECKÉ BOTY

Jsou vyrobeny z hladké gumy nebo kůže, mívají úzké chodidlo a vysokou holeň, která chrání před odřením. První jezdecké boty postačí gumové, kožené jsou příliš drahé a nevyplatí se koupit dříve, než noha přestane růst a zájem o ježdění je opravdový. Gumové boty bývají tvrdé a v zimě v nich mrznou nohy, snadno se však čistí a zaručeně nepropustí vlhkost.

 

 

3. PŘILBA

Začátečníci ji opomíjejí, protože je nepohodlná a vypadá poněkud směšně. Je však velmi důležitá - i ten nejposlušnější kůň může skončit v příkopu. Nešetřete a vyberte si model s ochranou brady.

 

     

4. JEZDECKÉ RUKAVICE

Umožňují pevněji uchopit otěže a chrání ruce před puchýři a odřeninami. příjemněji se nosí kožené, vhodnější, i levnější jsou pletené rukavice z bavlny.

 

 

5. BIČÍK

Umožňuje dát pobídkám větší důraz. Jezdecký bičík na rozdíl od klasického nemá na konci dlouhý kožený řemínek. Neslouží k trestání koní. Vyberte co nejdelší a raději s ozšířeným držadlem, aby nevypadával z ruky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář