Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napájení koní ve stáji

Koně ve stáji lze napájet manuálním nošením vody ve vědrech. Tento způsob je časově náročný, lze ho využít v případě malého počtu koní nebo pokud se koně bojí napáječek automatických. Vodu ve vědrech bychom měli předkládat před a po krmení (asi 2hod.). V horkých dnech častěji.

 

Lepším způsobem napájení jsou automatické miskové napáječky. Nespornou výhodou je přístup k vodě v průběhu celého dne, menší časová náročnost při zajištění vody velkému množství koní. Miskové napáječky je vhodné každý den kontrolovat. Mohou v nich být zbytky krmiva nebo mohlo dojít k jejich poškození (ulomený spouštěcí ventil). V napaječce se v zásadě nejvíce usazují zbytky jadrného kmiva, které se sem dostanou z pysků koně nebo přímo z jeho tlamy. Neméně časté je u některých koní výskyt sena, které si koně takto záměrně zvlhčují. Kromě každodenního odstraňování zbytků je vhodné jednou za čas napáječku pečlivě vyčistit.

 

Pokud jsou instalovány napáječky přímo ve stáji, není většinou nutné uvažovat o vyhřívaných napáječkách.

 

napáječka napáječka

 

Také dbáme, aby napáječka neměla ostré hrany a neprobíjela. Často se miskové napáječky obezdívají a obezdívka se obkládá kachlema. Obezdívka brání koni, aby ať úmyslně či náhodou mohl rozbít napáječku, a mohl se následně zranit o ostré hrany. Kachlový obklad má kromě estetických důvodů i své opodstatnění jako snadno omyvatelný povrch, který kromě toho zabraňuje nadměrnému promáčení obezdívky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář