Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestoda - Tasemnice

25. 2. 2013

KMEN: PLATYHELMINTHES - PLOŠTENCI

 

Jedná se o kmen prvoústých živočichů. Žijících v moři a sladké vodě, na souši, jako paraziti ve vnitřních orgánech hostitelů.

 

TŘÍDA: CESTODA - TASEMNICE

 

Cestodózy koní vyvolávají:

  • Anoplocephala magna – je dlouhá až 80cm a široká 2,5cm. Parazituje v zadní části tenkého střeva.
  • A.perfoliata – je kratší, dosahuje jen 20cm. Parazituje v tenkém a tlustém střevě a na jejich rozhraní.
  • A.mamillana – je dlouhá jen 0,6 - 5cm. Parazituje ve dvanáctníku a v přední části tenkého střeva.

 

Vývojový cyklus tasemnic

Vývojový cyklus tasemnic je tzv. nepřímý, přes mezihostitele, jimiž jsou roztoči čeledi Galumnidae, Oribitalidae a Carabodidae. V těle mezihostitele se nachází infekční, mikroskopicky patrné larvální stádium tzv. Cysticerkoid. Infekční stádium v roztočích je schopno přežívat na loukách a pastvinách po dobu dvou let. K infikování koně dochází perorálně na pastvině. Kůň pozře roztoče a následně pak dochází v jeho zažívacím traktu k uvolnění cerkomu z cysticerkoidu. Cerkomer se přichytí ke stěně střevní a tasemnice dorůstá do pohlavní dospělosti (za 6 - 10 týdnů). Gravidní články s vajíčky se postupně uvolňují a jsou spolu s trusem pasážovány do vnějšího prostředí pastvin.

Tasemnice jsou patogenní pro své hostitele převážně odnímáním živin, toxickými metabolity, narušení sliznice. Tasemnice mechanickým pohybem poškozuje střevní sliznici. Toxickým vlivem se projevuje na krevní obraz a nervovou soustavu. V místě přichycení tasemnice na střevní stěnu vznikají záněty a vředy. Záněty střevní stěny pak vyvolávají průjmy, občasné koliky a výjimečně může dojít až k perforaci střeva nebo k zácpě. Napadení tasemnicemi se také projevuje matnou, nekvalitní srstí. Závažné nebezpečí představují hlavně pro hříbata, kde mohou způsobit celkové vyčerpání organismu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář