Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typy udidel

25. 2. 2013

Stihla nelomená, lomená

Vyrábí se celé škály kovů jako je např. mosaz, nikl, nerezová ocel nebo aktivní slitina Aurigan. Udítka mohou být pogumovaná nebo plastiková. Nebo mohou mít střed vyrobený ze silně oxidačních materiálů pro podporu slinění. Udítka mohou být plná, ale i dutá. Ostrost udítka udává průměr udítek. Silná udidla jsou jemnější, tenká udidla jsou ostrá. Odlišné jsou i šířky udidla, proto je důležité dávat si velký pozor při výběru udidla, aby koni dobře padlo.

 

Stihlo nelomené
Udidlo s ocelovým středem potažené plastem pro citlivé koně. Nutné správné nastavení licnic.

 

 

udidla

 

Stihlo trubkové
Trubkové hranaté stihlo s otvory pro koně tvrdší v hubě.

 

 

udidla

 

Stihlo lomené kroužkové
Patří k nejčastěji používaným udidlům. Skládá se ze dvou kroužků a dvou udítek.

 

 

udidla

 

Stihlo lomené s plastikovými udítky
Udítka mohou mít různé příchutě Např. jablečnou. Toto stihlo podporuje příjem udidla, je pro koně chuťově příjemné. Avšak je důležité dobře nastavit délku lícnice, aby kůň nemohl udidlo kousat. Materiál není moc odolný.

 

 

udidla

 

Stihlo lomené s gumovými udítky
Podobné udidlo platovému. Udítka jsou gumová nebo pogumovaná. Toto udidlo je vhodné pro koně citlivé.

 

Vozové stihlo
Udidlo má čtyři kroužky. Do volných kroužků se zapínají lícnice a do pevných se zapínají otěže nebo opratě. Udidlo je pohyblivé v koňské hubě, tím aktivuje koňskou hubu. Je vhodné nejenom pro tažné koně, ale i pro koně sportovní.

 

 

udidla

 

Stihlo ke stájovce
Stihlo s přídatnými řetízky pro lehké připnutí ke stájové ohlávce. Pro lepší manipulaci s koněm.

 

 

udidla

 

Stihlo s pákovým efektem
Jemný pákový efekt s působením na týl koně směrem dolů pomáhá koni nalézt správnou pozici hlavy. Vhodné pro drezůrní výcvik.

 

 

udidla

 

Pessoa
Toto udidlo je vhodné pro koně u ktrých je potřeba podpořit správné postavení krku. Ostrost se řídí podle varianty dvoukroužkové nebo tříkroužkové. Opět mohou být udítk a plastová nebo gumová.

 

 

udidla
udidla

 

Olivové stihlo
Ostřejší oliva je vhodná pro tvrdohubé koně. Kroužky nejsou spojené s udítky volně jako u kroužkového udidla. Podle tvaru kroužků je udidlo pojmenované. Zabraňuje přiskřípnutí pysků koně do udidla.

 

 

udidla

 

Roubíková oliva
Roubíky zabraňují protažení udidla skrz hubu koně. Pomáhají vedení koně při obratech.

 

 

udidla

 

Déčkové stihlo
Tvar kroužků je podobný písmenu D. Udítko tvoří pevnou stranu u huby koně, obloukovité části jsou pohyblivé. Chrání pysky koně proti skřípnutí do udidla.

 

 

udidla

 

Stihlo lomené drátkové
Jde o velmi ostré udidlo, které patří do ruky jen velice zkušenému jezdci. Jde o poslední možnost. Avšak než volit tuto možnost by nebylo marné vrátit se s koněm k základům a procvičovat přiježděnost. Nalezneme i dvou drátková stihla.

 

 

udidla

 

Stihlo dvojité
Udidlo pro koně tvrdší v hubě.

 

 

udidla

 

Stihla 2krát lomená

Obecně se dá říci, že stihla 2krát lomená jsou jemnější k hubě koně. Při působení otěží nedochází k takovému zalomení udítek jako u jednou lomeného stihla. Spoj udítek pak tlačí koni do patra a těla udítek působí na čelist koně. U 2krát lomeného udidla zůstává střední část udítka ležet na jazyku, nedochází k tlaku na patro koně. Jsou vhodné pro mladé koně. Prostřední část může být ostrá nebo tvaru pecky, může být kloubová nebo otočná..

 

2krát lomené stihlo francouzské
Dvakrát lomené stihlo s ostrým středem. Opět je na trhu několik variant. Můžeme vybírat mezi kombinací nerez-mosaz (prostřední část je z mosazy, udítka jsou z nerezu) nebo nerez-nerez. Kroužky jsou s udítky spojeny napevno.

 

 

udidla

 

Stihlo 2-typové 2krát lomené
Stihlo má pohyblivé kroužky, k ochraně huby koně proti skřípnutí slouží rozšířené zakončení udítek Střední část připomíná pecku, je jemnější než u předešlého typu.

 

 

udidla

 

Stihlo 3-typové 2krát lomené
Udidlo s možností několika různých způsobů připnutí otěží. Pro nastavení ostrosti slouží různé způsoby zapnutí lícnic a otěží.

 

 

udidla

 

2krát lomené stihlo
Stihlo s umělohmotnými udítky s příchutí jablka. Je příjemné pro citlivé koně, pozor na správné nastavení lícnic. Materiál není odolný žvýkaní.

 

 

udidla

 

Pessoa
Toto udidlo je vhodné pro jemnohubé koně nebo pro slabší jezdce.

 

 

udidla

 

Modifikovaná stihla

 

Stihlo s plackou
Placka uprostřed udidla zabraňuje koni přesunout jazyk nad udidlo.

 

 

udidla

 

Stihlo lomené s hračkou
Stihlo má uprostřed zavěšenou hračku, která má pro koně relaxační efekt. Je vhodné pro koně, kteří si rádi hrají.

 

 

udidla

 

Stihlo roubíkové s mosaznými kuličkami
Udidlo se skládá z řetízku tvořeného mosaznými kuličkami. Mosaz podporuje slinění koně. Udidlo má vyšší ostrost.

 

 

udidla

 

Oliva KK HS
Patentovaný tvar udidla podporuje přežvykování, podporuje přechod ze stihla na drezurní páku. Pomáhá korigovat koně, kteří mají zlozvyky s jazykem.

 

 

udidla

 

Drezurní páky

 

Páky se používají pro uždění uzdou při drezurním ježdění. Kombinují se se stihly. Páky patří jen do rukou zkušených jezdců. Opět nalezneme páky různých průměrů a šířek. Skládají se ze dvou ramínek, na kterých jsou kroužky pro připojení otěží a z rovného udítka různých tvarů. Jsou doplněny řetízkem, kterým lze korigovat ostrost působení páky. K upevnění řetízku slouží háčky.

 

Drezurní páka jemná
Velice jemná páka o větším průměru.

 

 

udidla

 

Drezurní páka s plastovým udítkem
Plastové udítko je s jablečnou příchutí. Příjemná chuť, vhodné pro citlivé koně.

 

 

udidla

 

Drezurní páka ostrá

 

 

udidla

 

Hackamore
Jedná se o druh uždění, které koně vede pomocí tlaku na nosní kosti. Naezneme druhy bez udidla, tak i v kombinaci s udidlem. Nosní část hackamore bývá obalená gumou nebo je tvořena širokým koženým páskem.

 

Pelhelm
Na trhu jich nalezneme celou škálu. Udidla jsou lomená nebo nelomená. Vyrobená z kovu, umělé hmoty, gumy, silikonu. Uždění bývá doplněno podepínacím řemínkem nebo řetízkem a pelhelmovou spojkou.

 

 

udidla
udidla
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář