Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parkur

24. 2. 2013

Parkur bývá poslední prověrkou uchazeče o jezdeckou licenci a stejně jako drezura i on vyžaduje trošku speciálnější výcvik - zde už je potřeba víc než jen "tahání" za otěže a přechody z jednotlivých chodů. Účastník zkoušek by měl zvládnout udržet stálou rovnováhu sebe i koně, vhodně navést koníka na překážku, s jakžtakž dobrým stylem ji překonat a hlavně pak mít koně neustále pod kontrolou. Žádné vyšší požadavky parkurek neklade, jezdec rozhodně nemusí být nijak příliš dokonalý skokan!

 

Co s sebou a na sebe:

 

V první řadě to asi bude nějaký ten šikovný koníček, který už nějaké ty zkušenosti se skákáním má, neštycuje a jezdec nad ním má kontrolu. Zde jsou již oproti drezuře povoleny ochranné pomůcky. Jezdec je stále v obleku pro celé zkoušky, jen bílé rukavice si už (konečně!) může svléknout. Užitečný je také chránič na tělo - stát se koneckonců může cokoli...

 

Technické parametry parkuru:

 

Podle podmínek ČJF je výška parkuru licenčních zkoušek 70 - 90 cm. Většinou jsou komisaři shovívaví a výška skoků se pohybuje u dolní hranice. Trať obsahuje 7 skoků, z toho 1 distanci (3 cvalové skoky), 1 kombinaci (2 cvalové skoky) a přechod do klusu s překonáním kavalet (křížek).
 
Plánek parkuru

 

Na kolbišti:

 

Po najetí mezi překážky nezapomeňte hlavně rozhodčí pozdravit. Poté po daném signálu (zazvonění, pokyn komisařů) pěkně klidným cvalem vyrazíte, projedete startem, skočíte první skok... a hle - vždyť se přeci není čeho bát, jeli jste to už tolikrát! ;) V klusové fázi komisařům ukazujete, že koně zvládáte - neměl by naskočit do cvalu dříve, než přeskočíte malý křížek. Právě na tuto část byste se měli trochu víc zaměřit v tréninku. Po překonání poslední překážky ještě musíte projet cílem - tam je docela prudký obrat! Pamatujte, že rozhodčí nezajímá počet trestných bodů, chyb, vybočení atd. (zkoušky se vůbec nehodnotí dle jezdeckých pravidel). Jde hlavně o váš styl. I po pádu je někdy možné licku získat! ;)

 

Na co si dát obecně pozor:

 

klidné, přiměřené tempo cvalu (žádné splašené lítání)
• vedení koně do středu překážky
• hlídat si mezi skoky cval na správnou nohu (popuk jde kontra, klidně koně vzít zpět do klusu a znovu nacválat)
• v klusové části opravdu klus dodržovat, a to i těsně před skokem křížku
• při klusu vysedávat na správnou nohu
• ve dvojskocích dodržovat předepsané cvalové vzdálenosti - ani o skok míň nebo víc!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář